1. Penyedap Alami
Bahan penyedap dari bahan alami selalu terdapat di dalamsetiap makanan. Jenis bahan penyedap ini banyak sekali.Biasanya bahan-bahan ini dicampurkan bersama-samasebagai bumbu makanan, beberapa di antaranya terdapat padagambar di samping.a. Bawang merupakan pemberi rasa sedap alami yang palingbanyak digunakan.b. Merica memberi aroma segar dan rasa pedas yang khas.c. Terasi merupakan zat cita rasa alami yang dihasilkan daribubuk ikan dan udang kecil yang dibumbui sedemikian rupasehingga memberi rasa sedap yang khas.d. Daun salam memberi rasa sedap pada makanan.e. Jahe memberi aroma harum dan rasa pedas khas jahe.f. Cabai memberi rasa sedap dan pedas pada setiap masakan.g. Daun pandan memberi rasa dan aroma sedap dan wangi pada makanan.h. Kayu manis, selain memberi rasa manis dan mengawetkan juga memberiaroma harum khas kayu manis.
2. Penyedap Buatan
0 komentar:
Posting Komentar